Sogneaftener og sogneeftermiddage m.m.

 

Sognedag 26. september kl. 10.00. Gudstjeneste, frokost og foredrag af Morten Dyssel.

Ved årsskiftet fik Slagelse en ny folkehøjskole, Liselund Højskole, som er en udløber af det traditionsrige ’grundtvigsk kirkelige kulturcentrum’ Liselund, der blev grundlagt for mere end hundrede år siden af frimenighedspræsten Niels Dael.

I anledning af, at Morten Dyssel tiltrådte som højskoleforstander 1. september, holder han denne søndag et foredrag i Pakhuset, sognegården v/ Sct. Mikkels Kirke, hvor han dels præsenterer sig selv, dels fortæller om sine planer, visioner og ambitioner for Slagelses nye og Sjællands hidtil eneste såkaldte ’seniorhøjskole’.

 

Sogneaften 28. september kl. 19.30. Simon Buchwald og Dantes guddommelige komedie. Første akt.

Den Guddommelige Komedie består af 100 sange fordelt med 33 på hvert af de tre afsnit plus en indledende sang. Her møder læseren hovedpersonen - Dante selv - langfredag, den 8. april 1300 og følger ham til vejs ende, som nås torsdag ugen efter. I starten er han er faret vild.

Men heldet er med ham, Vorherre har på Beatrice's opfordring sendt ham en følgesvend og vejleder, antikkens store digter Vergil, og denne tager sin opgave meget alvorligt. Han gelejder ham kyndigt ned til Charons båd over floden Styx, og de færges over til de katolske dødsriger: Helvede, Skærsild og Paradis. 


Sogneaften 5. oktober kl. 19.30. Foredrag af Peter Løhr.

Peter Løhr, forfatter og uddannet inden for kunst- og kulturhistorie, fortæller i dette foredrag om sin anmelderroste debutroman Hulemennesket, der handler om guldaldermaleren Johan Thomas Lundbye (1818-48), kendt for sine køer og landskaber, sit plagede sind og mystiske dødsfald.

Vi tages tilbage til den danske Guldalder, hvor Lundbye omgås navne som Marstand, Grundtvig, Kierkegaard og H.C. Andersen. Rejsen sker blandt andet gennem store kunstværker og endnu større historiske personligheder, underholdende anekdoter side om side med dybt personlige beretninger om tvivl, tro og håb.

Ikke mindst drager vi med Lundbye til det sanselige og religiøse Rom, hvor han i 1845 er rejst ned for at finde en ny vej ind i livet. Udadtil søger han berømmelse, men indadtil leder han desperat efter den tro, ro og retning, som for alvor kan få ham ud af sin “hule” og ind i verden.

 

Sogneaften 26. oktober kl. 19.30. Simon Buchwald og Dantes guddommelige komedie. Anden akt.

Den Guddommelige Komedie består af 100 sange fordelt med 33 på hvert af de tre afsnit plus en indledende sang. Her møder læseren hovedpersonen - Dante selv - langfredag, den 8. april 1300 og følger ham til vejs ende, som nås torsdag ugen efter. I starten er han er faret vild.

Men heldet er med ham, Vorherre har på Beatrice's opfordring sendt ham en følgesvend og vejleder, antikkens store digter Vergil, og denne tager sin opgave meget alvorligt. Han gelejder ham kyndigt ned til Charons båd over floden Styx, og de færges over til de katolske dødsriger: Helvede, Skærsild og Paradis. 

 

Sogneaften 2. november kl. 19.30. Foredrag af Tine Kragh

Alt for få ved, hvilke skatte der findes i de danske kirker, og kan derfor ikke påskønne den smukke og righoldige kunst, vi har i dem. Kunsten i kirkerne fortjener på alle måder et større fokus end den får - både den ældre kunst, men også den moderne.

Kunsthistoriker Tine Kragh har specialiseret sig netop i kirkens kunst og især guldaldermalernes skønne og interessante værker fra 1815 - 1850.

Oftest forbindes disse kunstnere med landskabs-, portræt- og genremalerier, men de skabte vidunderlige værker i mange danske kirker, som fortjener at blive belyst.

I perioden blev der skabt mange altertavler, så sandsynligheden for, at der forefindes en altertavle fra denne periode i en af jeres nærliggende kirker, er stor.

Foredraget vil bestå af en introduktion til kunst i kirken generelt, derefter lidt om perioden ”guldalderen” og dem, der malede nogle af disse altertavler i tiden såsom: Eckersberg, J.L. Lund, Constantin Hansen, Albert Küchler m.fl. Vi vil se på disse kunstneres altertavler og have fokus på motiv, teknik, komposition og analyse.

Foredraget afsluttes med et fokus på de danske guldaldermaleres Kristusbilleder, og hvorledes samfundets udvikling påvirker guldaldermalernes måde at afbilde Kristus på.

Det vil være alletiders mulighed for at opleve en del af vores kulturarv, der på nogen måder har været lidt glemt. Der vil fremvises et rigt og smukt billedmateriale fra kirker i hele Danmark.

 

Sogneeftermiddag 9. november kl. 14.30. Foredrag af Astrid Munck

Astrid Munck laver glaskunst med hjertet. Ikke to produkter er ens. Astrid Munck har arbejdet med glas i mere end 15 år, og hendes unikke produkter sælges i hele landet – bl.a. på glasmuseet i Ebeltoft. 

Astrid Munck vil i foredraget fortælle om, hvordan hendes opvækst i Afrika og senere på et hjem for hjemløse mænd præger hendes livssyn og den kunst, hun skaber hver dag. Johannes Munck, der er Astrids oldefar, startede Møltrup Optagelseshjem i 1912, som også vil fylde en del af fortællingen. I foredraget indgår de forskellige kunstværker, Astrid har arbejdet med gennem årene.

Efter foredraget vil der blive mulighed for at købe kunst til specialpris, og alle deltagerere får en lille lommeengel med hjem.

 

Sogneeftermiddag 7. december kl. 14.30. Julehygge i Pakhuset.

Vi julehygger, får lidt at spise og drikke, hører lidt musik og synger. Og så sørger præsterne traditionen for, at vi får en munter og hyggelig dag som optakt til julen.

 

 

sognearrangementer - kalender

BegivenhedDato

Sogneaften med Simon Buchwald. Dantes guddommelige komedie. Første akt

28. sep 19:30
20:30
28. sep 19:30 -
20:30

Sogneaften med Thomas Løhr. Hulemennesket og guldaldermaleren Johan Thomas Lundbye

5. okt 19:30
20:30
5. okt 19:30 -
20:30

Sogneaften med Simon Buchwald. dantes guddommelige komedie. 2. akt.

26. okt 19:30
20:30
26. okt 19:30 -
20:30

Sogneaften med Tine Krag. Om kunst i kirken

2. nov 19:30
20:30
2. nov 19:30 -
20:30

Sogneeftermiddag med Astrid Munck. Glaskunst med hjertet

9. nov 14:30
15:30
9. nov 14:30 -
15:30

Sogneeftermiddag og julehygge med præsterne

7. dec 14:30
15:30
7. dec 14:30 -
15:30

Kollekt

Du kan give til kollekten ved at bruge MobilePay. Her er nummeret:

Bliv frivillig ved Sct. Mikkels Menighedsråd. Læs mere under Menighedsrådet og send os dine oplysninger:

Sjælesorg på Nettet

Sjælesorg på Nettet (SPN) er folkekirkens digitale online-tjeneste til alle, der måtte ønske en sjælesorgssamtale, som er en fortrolig samtale med en præst/sjælesørger. Sjælesorg på Nettet er mobilt i den forstand, at hvis man har sin digitale tablet, smartphone, computer eller iPad ved hånden, kan man ved at klikke sig ind på Sjælesorg.nu i åbningstiden chatte med en præst alle vegne fra, på gaden, i bussen, i toget, på arbejdspladsen, i sygesengen fra hospitalet og fra ens hjem. Man skal ikke bestille tid hos præsten eller møde personligt op men blot logge sig ind på hjemmesiden sjælesorg.nu for at få kontakt.

Klik her

Facebook

Klik her for at komme til vores Facebookside

På vores Facebook-side kan du følge med i kirkens liv, læse om vores aktiviteter, læse og høre strøtanker fra vores præster, høre musikklip og deltage i debatten om vores allesammens kirke.

Deling og print

Del dette:

Søgning

Send sikker mail til Sct. Mikkels Kirke

Tryk her: https://sikkerformular.kirkenettet.dk/contact/form?sid=7345